HGC940/2018
ID intern unic:  377428
Версия на русском
Fişa actului juridic

Republica Moldova
GUVERNUL
HOTĂRÎRE Nr. 940
din  24.09.2018
pentru modificarea Hotărîrii Guvernului nr. 1368/2016 cu privire
la aprobarea unor norme sanitar-veterinare
Publicat : 28.09.2018 în Monitorul Oficial Nr. 366-376     art Nr : 992     Data intrarii in vigoare : 28.09.2018
    În conformitate cu prevederile art. 29 din Legea nr. 221/2007 privind activitatea sanitar-veterinară (republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2013, nr. 125-129, art. 396), precum şi în scopul prevenirii răspîndirii și al combaterii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova, Guvernul HOTĂRĂŞTE:
    1. Hotărîrea Guvernului nr.1368/2016 cu privire la aprobarea unor norme sanitar-veterinare (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2016, nr. 453-458, art. 1427) se modifică după cum urmează:
    1) punctul 1 se completează cu subpunctul 3) cu următorul cuprins:
    „3) Norma sanitar-veterinară privind stabilirea unor cerințe de biosecuritate indispensabile profilaxiei și controlului pestei porcine africane la mistreți și porcii domestici, conform anexei nr. 3.”;
    2) anexa nr. 2 se completează cu punctul 451 cu următorul cuprins:
    „451. Persoanelor care au notificat Agenției depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora li se acordă o recompensă în mărime ce nu va depăși echivalentul în lei al sumei de 50 euro conform ratei de schimb a Băncii Naționale a Moldovei la data plății pentru fiecare cadavru notificat.
    Regulamentul de acordare a recompenselor se aprobă de Agenție.”;
    3) se completează cu anexa nr. 3 cu următorul cuprins:

„Anexa nr. 3
la Hotărîrea Guvernului nr. 1368/2016

NORMA SANITAR-VETERINARĂ
privind stabilirea unor cerințe de biosecuritate indispensabile
profilaxiei și controlului
pestei porcine africane la mistreți
și porcii domestici
Capitolul I
DISPOZIŢII GENERALE
    1. Norma sanitar-veterinară privind stabilirea unor cerințe de biosecuritate indispensabile profilaxiei și controlului pestei porcine africane la mistreți și porcii domestici (în continuare – Normă sanitar-veterinară)  stabileşte cerințele minime de biosecuritate:
    1) în exploatațiile de porcine:
    a) nonprofesionale, cu un efectiv de pînă la 5 porcine, a căror masă corporală depășește 30 kg;
    b) de capacitate mică, cu un efectiv cuprins între 6-100 de porcine, a căror masă corporală depășește 30 kg; 
    c) de capacitate mare, cu un efectiv mai mare de 101 de porcine, a căror masă corporală depășește 30 kg;
    2) în cadrul partidelor de vînătoare la mistreți.
    2. În sensul prezentei Norme sanitar-veterinare, următorii termeni se definesc astfel:
    biosecuritate – complexul de măsuri organizatorice şi tehnice ce sînt aplicate într-o exploataţie de animale pentru profilaxia introducerii, persistenţei şi răspîndirii de agenţi patogeni, astfel încît să se prevină apariţia bolilor transmisibile;
    exploataţie  – orice unitate, întreprindere, construcţie sau, în cazul fermelor în aer liber, orice loc amenajat sau neamenajat în care sînt crescute, ţinute sau manipulate animale din specia porcină (Sus scrofa);
    exploatație nonprofesională  – exploatație de animale înregistrate în sistemul informațional automatizat „Registrul de stat al animalelor” care nu este autorizată sanitar-veterinar, deținută de persoane fizice;
    zonă de producţie – teritoriul delimitat, care cuprinde toate adăposturile pentru animale, spaţiile, utilajele, echipamentele şi alte facilităţi destinate creşterii porcinelor, cu respectarea regulilor de sănătate şi bunăstare a animalelor;
    zonă administrativă – teritoriul aflat în afara zonei de producţie şi delimitat de aceasta;
    totul plin-totul gol – metodă de luptă antiepidemică ce se aplică la depopularea şi repopularea halelor şi constă în eliminarea tuturor animalelor, urmată de dezinfecţia adăposturilor şi a spaţiilor aferente.
    vizitator – orice persoană care intră în zona de producţie, cu excepţia personalului exploataţiei;
Capitolul II
CERINȚE MINIME DE BIOSECURITATE
ÎN EXPLOATAȚIILE DE PORCINE
    3. Exploatațiile nonprofesionale de porcine trebuie să îndeplinească următoarele cerințe minime de biosecuritate:
    1) întreţinerea porcilor doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele domestice din alte exploataţii, cu porcii mistreţi sau cu proprietarii străini care deţin porcine domestice;
    2) utilizarea, la îngrijirea porcilor, a hainelor și a încălțămintei special destinate acestui scop (îmbrăcate/încălțată la intrare și  dezbrăcate/descălțată la ieșirea din adăpost);
    3) existenţa, la intrarea în adăpost, a condițiilor pentru spălatul pe mîini și dezinfectarea încălțămintei;
    4) interzicerea  hrănirii porcilor cu deşeuri alimentare ce conţin resturi de carne de porc, conform punctului 26 din Regulile sanitar-veterinare privind subprodusele  de origine animală nedestinate consumului uman, aprobate prin Hotărîrea Guvernului nr.315/2010;
    5) evitarea contactului porcilor cu produsele sau subprodusele provenite de la porcii mistreţi, inclusiv de la cei vînaţi sau morţi;
    6) interzicerea scoaterii/admiterii scroafelor/vierilor din/în exploataţie în scopul montei;
    7) interzicerea  hrănirii porcilor cu iarbă proaspătă sau cu cereale, cu excepția cazului în care acestea sînt tratate astfel încît să fie inactivat virusul pestei porcine africane sau sînt depozitate timp de cel puțin 30 de zile înainte de a fi administrate;
    8) folosirea paielor ca aşternut pentru porci numai în cazul în care acestea au fost tratate astfel încît să fie inactivat virusul pestei porcine africane sau au fost păstrate timp de cel puțin 90 de zile înainte de a fi utilizate;
    9) în cazul în care un membru din familie a participat la partide de vînătoare sau la manipularea vînatului, acesta nu va contacta cu porcii cel puțin 48 de ore;
    10) neadmiterea accesului persoanelor străine la porcii din gospodărie;
    11) sacrificarea porcilor în condiţii casnice  se va efectua numai sub supravegherea  medicului veterinar.
    4. Exploataţiile de porcine de capacitate mică trebuie să îndeplinească următoarele cerințe minime de biosecuritate:
    1) asigurarea împrejmuirii exploataţiei, astfel încît accesul să poată fi controlat;
    2) asigurarea asistenţei sanitar-veterinare de către medicul veterinar de liberă practică, organizată în condiţiile legii;
    3) permiterea accesului persoanelor străine numai cu aprobarea administraţiei exploataţiei şi înregistrarea într-un registru special a tuturor datelor privind vizitatorii;
    4) permiterea accesului în exploataţie al personalului, al vizitatorilor sau al inspectorilor oficiali numai cu respectarea regulilor de filtru sanitar-veterinar, în special în ceea ce priveşte echipamentul şi dezinfecţia;
    5) existenţa unei construcţii speciale denumite vestiar, amenajată corespunzător, pentru a preveni circulaţia agenţilor patogeni în/din exploataţie. Acesta se amplasează la limita zonei de producţie, astfel încît intrarea persoanelor în vestiar să se facă din afara zonei, iar ieşirea din vestiar să asigure accesul direct în zona de producţie a exploataţiei. Vestiarul trebuie să aibă minimum o cameră în care să fie asigurate condiții pentru schimbarea hainelor, a încălţămintei de stradă, a echipamentului de lucru şi condiții de dezinfecţie a mîinilor;
    6) asigurarea cu dezinfectoare pentru încălţăminte atît la intrarea, cît şi la ieşirea din vestiar;
    7) asigurarea, la intrarea şi ieșirea din exploataţie, a condițiilor pentru dezinfecţia mijloacelor de transport a furajelor,  animalelor vii sau  cadavrelor;
    8) efectuarea acţiunilor de dezinfecție, dezinsecţie şi deratizare ori de cîte ori este necesar. Pentru decontaminare se folosesc numai dezinfectanţii înregistraţi în Registrul de stat al medicamentelor de uz veterinar, care au concentraţia de substanţă activă prevăzută în instrucţiunile de utilizare, schimbarea soluţiei dezinfectante făcîndu-se cu o frecvenţă care să asigure menţinerea aceleiaşi concentraţii;
    9) colectarea şi neutralizarea subproduselor de origine animală care nu sînt destinate consumului uman se efectuează în conformitate cu Regulile sanitar-veterinare privind subprodusele  de origine animală nedestinate consumului uman, aprobate prin Hotărîrea Guvernului nr. 315/2010;
    10) asigurarea condițiilor pentru depozitarea cadavrelor, a avortonilor şi a placentelor, astfel încît să fie evitată difuzarea eventualilor agenţi patogeni;
    11) interzicerea încărcării porcilor, în vederea livrării, în mijloace de transport neautorizate sanitar-veterinar sau care nu prezintă dovada efectuării operaţiunii de dezinfecţie;
    12) interzicerea deţinerii porcilor la domiciliu de către personalul care îşi desfăşoară activitatea în acest tip de exploataţii;
    13) interzicerea introducerii de către personal a alimentelor de origine animală pe teritoriul exploataţiei;
    14) interzicerea  hrănirii porcilor cu deşeuri alimentare ce conţin resturi de carne de porc, conform punctului 26 din Regulile sanitar-veterinare privind subprodusele  de origine animală nedestinate consumului uman, aprobate prin Hotărîrea Guvernului nr. 315/2010;
    15) evitarea contactului porcilor cu produsele sau subprodusele provenite de la porcii mistreţi, inclusiv de la cei vînaţi sau morţi;
    16) interzicerea scoaterii/admiterii scroafelor/vierilor din/în exploataţie în scopul montei;
    17) interzicerea hrănirii porcilor cu iarbă proaspătă sau cu cereale, cu excepția cazului în care acestea sînt tratate astfel încît să fie inactivat virusul pestei porcine africane sau sînt depozitate timp de cel puțin 30 de zile înainte de a fi administrate;
    18) folosirea paielor ca aşternut pentru porci numai în cazul în care acestea au fost tratate astfel încît să fie inactivat virusul pestei porcine africane sau au fost păstrate timp de cel puțin 90 de zile înainte de a fi utilizate;
    19) în cazul în care un membru al personalului a participat la partide de vînătoare sau la manipularea vînatului, acesta nu va avea acces în exploatație cel puțin 48 de ore.
    5. Exploataţiile de porcine de capacitate mare trebuie să îndeplinească următoarele cerințe minime de biosecuritate:
    1) asigurarea împrejmuirii exploataţiei, astfel încît să nu fie permisă intrarea sau ieşirea animalelor şi a persoanelor neautorizate;
    2) asigurarea asistenţei sanitar-veterinare de către medicul veterinar de liberă practică, organizată în condiţiile legii, care nu acordă asistență sanitar-veterinară exploatațiilor nonprofesionale;
    3) delimitarea strictă a zonei de producţie de zona administrativă pentru exploataţiile de porcine în sistem integrat şi pentru exploataţiile de porcine cu sector de reproducţie;
    4) permiterea accesului persoanelor străine numai cu aprobarea administraţiei exploataţiei şi înregistrarea într-un registru special a tuturor datelor privind vizitatorii, elaborarea unor proceduri prin care se interzice accesul în exploataţie al persoanelor care au vizitat alte exploataţii de porcine în ultima perioadă (durata acesteia va fi stabilită de fiecare fermă în parte, dar nu va fi mai mică de 48 de ore);
    5) permiterea accesului în exploataţie al personalului, al vizitatorilor sau al inspectorilor oficiali numai cu respectarea regulilor de filtru sanitar-veterinar, în special în ceea ce priveşte echipamentul şi dezinfecţia;
    6) limitarea, pe cît posibil, a circulaţiei personalului în alte zone de producţie decît cea în care îşi desfăşoară activitatea, pentru exploataţiile de porcine în sistem integrat şi pentru exploataţiile de porcine cu sector de reproducţie;
    7) amplasarea adăposturilor în cadrul exploataţiilor de porcine în sistem integrat şi a celor cu sector de reproducţie, astfel încît circulaţia animalelor în cadrul fluxului tehnologic să se facă fără intersectare;
    8) asigurarea distanţei dintre adăposturile de porcine, astfel încît  să se prevină transmiterea agenţilor patogeni odată cu aerul viciat, evacuat prin sistemele de ventilaţie care asigură admisia aerului curat;
    9) existenţa unei construcţii speciale denumite vestiar-filtru, amenajată corespunzător, pentru a preveni vehicularea agenţilor patogeni în şi din exploataţie și care trebuie să corespundă următoarelor cerințe:
    a) să fie amplasată la limita zonei de producţie, astfel încît intrarea persoanelor în vestiar să se facă din afara sau din interiorul zonei administrative, iar ieşirea din vestiar să asigure accesul direct în zona de producţie a exploataţiei;
    b) să aibă dimensiune proporţională cu numărul personalului angajat;
    c) să fie amenajată astfel încît să permită schimbarea îmbrăcămintei şi încălţămintei de stradă cu echipamentul de lucru sau, respectiv, cu echipamentul de unică folosinţă, în cazul vizitatorilor, şi dezinfecţia mîinilor;
    d) să asigure un flux corespunzător de mişcare a persoanelor prin compartimentarea spaţiilor existente, cu intrare într-un spaţiu destinat hainelor şi încălţămintei de stradă, urmat de un spaţiu dotat cu grup sanitar, duş şi un spaţiu destinat echipamentului de lucru şi decontaminării mîinilor, cu ieşire în zona de producţie;
    e) să fie dotat, pentru fiecare persoană care activează în zona de producţie, cu echipament de protecţie individual, utilizat numai în spaţiul de producţie, sau cu echipament de unică folosinţă pentru vizitatori, cu săpun, substanţe dezinfectante şi prosoape;
    f) să fie dotat cu apă caldă, fiind interzisă alimentarea prin surse de apă deschise;
    g) să fie dotat cu utilaj pentru igienizarea hainelor de lucru;
    h) să fie construit din materiale uşor de curăţat, dezinfectat şi menţinut, în permanenţă, într-o stare funcțională şi igienică. Pereţii interiori să fie construiţi din materiale netoxice, rezistente, impermeabile, netede şi care nu putrezesc;
    i) să fie dotat cu dezinfectoare pentru încălţăminte la intrare şi la ieşire, precum şi cu accesorii pentru curăţarea mecanică minuțioasă a acesteia;
    10) aplicarea măsurilor la punctele de acces în halele de producţie pentru a preveni pătrunderea păsărilor sălbatice;
    11) aplicarea măsurilor pentru descurajarea cuibăririi păsărilor sălbatice în perimetrul exploatației;
    12) existenţa condițiilor de dezinfectare a mijloacelor de transport la intrarea în zona de producţie;
    13) interzicerea încărcării de porcine, în vederea livrării, în mijloace de transport neautorizate sanitar-veterinar sau care nu prezintă dovada efectuării operaţiunii de dezinfecţie;
    14) compatibilitatea rampei de încărcare/descărcare cu un sistem care să asigure condiţiile de protecţie şi bunăstare a porcinelor şi/sau utilizarea maşinilor prevăzute cu rampă proprie;
    15) curăţarea, spălarea şi decontaminarea rampei după fiecare operaţiune;
    16) în cazul în care autovehiculul care aprovizionează cu furaje sau alte autovehicule utilitare intră în zona de producţie, este necesară efectuarea obligatorie a decontaminării suplimentare a mijlocului de transport, inclusiv a părţilor laterale ale acestuia, precum şi utilizarea echipamentului de protecţie de către conducătorul mijlocului de transport;
    17) interzicerea accesului în zona de producţie al autovehiculelor care transportă cadavre şi subproduse de origine animală nedestinate consumului uman;
    18) efectuarea de acţiuni de dezinsecţie şi deratizare ori de cîte ori este necesar;
    19) delimitarea sectoarelor în cadrul zonei de producţie, după caz, pe categorii de producţie;
    20) corelarea capacităţii spaţiilor de cazare, pe categorii de producţie, astfel încît să se asigure posibilitatea aplicării principiului „totul plin – totul gol” pe obiectiv, adăpost sau subunitate de adăpost. După fiecare depopulare, suprafeţele din zonele de producţie se supun curăţirii, dezinfecţiei, într-o perioadă delimitată de timp care să permită efectuarea acestor acţiuni. În acest scop, exploataţia de porcine trebuie să dispună de echipamentele necesare pentru executarea curăţării mecanice, hidromecanice şi aplicarea substanţelor biocide;
    21) utilizarea, pentru decontaminare, numai a produselor înregistrate în Registrul de stat al medicamentelor de uz veterinar, care au concentraţia de substanţă activă prevăzută în instrucţiunile de utilizare, schimbarea soluţiei dezinfectante făcîndu-se cu o frecvenţă care să asigure menţinerea aceleiaşi concentraţii;
    22) depozitarea porcilor morţi, a avortonilor şi a placentelor se realizează în spaţii închise pentru a preveni vehicularea agenţilor patogeni şi contactul cu animale sau persoane neautorizate;
    23) colectarea şi neutralizarea subproduselor de origine animală care nu sînt destinate consumului uman se efectuează în conformitate cu Regulile sanitar-veterinare privind subprodusele  de origine animală nedestinate consumului uman, aprobate prin Hotărîrea Guvernului nr. 315/2010;
    24) existenţa condițiilor pentru executarea necropsiilor;
    25) interzicerea deţinerii porcilor la domiciliu de către personalul are își desfășoară activitatea în exploatație;
    26) tratarea cerealelor utilizate în hrana animalelor, astfel încît să fie inactivat virusul pestei porcine africane sau sînt depozitate timp de cel puțin 30 de zile înainte de a fi administrate;
    27) în cazul în care un membru al personalului a participat la partide de vînătoare sau la manipularea vînatului, acesta nu va avea acces în exploatație cel puțin 48 de ore;
    28) interzicerea introducerii de către personal a alimentelor de origine animală pe teritoriul exploataţie.
    6. În scopul prevenirii introducerii pestei porcine africane, proprietarul exploataţiei de porcine de capacitate mare trebuie să întocmească şi să implementeze un program de biosecuritate propriu, bazat pe proceduri care să cuprindă şi măsuri specifice exploataţiei, avizat de subdiviziunea teritorială a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.
Capitolul III
CERINȚE DE BIOSECURITATE INDISPENSABILE
PROFILAXIEI ȘI CONTROLULUI PESTEI PORCINE
AFRICANE LA MISTREȚI

     7. În scopul limitării creșterii populației, se interzice hrănirea de susținere a mistreților. Se permite ademenirea mistreților, pentru a fi vînaţi, cu hrană puţină, cu rol de momeală, în cantitate ce nu va depăși 10 kg/km2/lună.
    8. Cota totală de recoltare a vînatului la mistreți va fi echilibrată între masculi şi femele (50% fiecare) și se va urmări prioritar recoltarea femelelor mature.
    9. Pe terenurile de vînătoare se vor organiza partide de vînătoare la mistreți doar dacă se vor respecta următoarele cerinţe:
    1) există un spațiu specializat destinat prelucrării primare a vînatului, disponibil pe fiecare teren de vînătoare pentru a oferi condiții de schimbare a hainelor. Acesta trebuie să fie protejat împotriva accesului neautorizat al persoanelor și al animalelor, dotat cu apă, dezinfectanţi suficienţi şi eficienţi, fiind asigurate şi condiții de colectare a deșeurilor;
    2) participanții la partidele de vînătoare vor utiliza haine și încălțăminte special destinate acestui scop, îmbrăcate/încălţată și dezbrăcate/descălţată în spațiile prevăzute la subpunctul 1);
    3) există o încăpere echipată cu un frigider (sau condiții în ceea ce privește menținerea carcasei pînă la obținerea rezultatelor de laborator);
    4) de la toți mistreții vînați se vor recolta probe pentru a fi testate la pesta porcină africană și trichineloză;
    5) mistreţii vînaţi vor  rămîne în incinta zonei de vînătoare pînă la obținerea rezultatelor testelor de laborator și numai carcasele cu rezultate negative la testele de laborator pot fi scoase și utilizate. În cazul rezultatelor pozitive se va proceda conform prevederilor Normei sanitar-veterinare privind stabilirea unor prevederi specifice de combatere al pestei porcine africane din anexa nr.2 la prezenta hotărîre;
    6) carcasele mistreților vînați vor fi marcate individual și lizibil;
    7) este interzisă eviscerarea mistreților vînaţi la întîmplare pe terenul de vînătoare, aceştia trebuie să fie aduşi în incinta locului specializat, limitîndu-se pierderile de fluide (inclusiv sînge);
    8) după eviscerare, suprafețele și echipamentul utilizat (inclusiv vehiculele de transport) trebuie spălate și dezinfectate cu dezinfectanți autorizați;
    9) subprodusele de origine animală trebuie distruse în conformitate cu Regulile sanitar-veterinare privind subprodusele  de origine animală nedestinate consumului uman, aprobate prin Hotărîrea Guvernului nr. 315/2010;
    10) se interzice întreținerea porcilor domestici sau sălbatici în imediata vecinătate a spațiilor prevăzute la subpunctul 1).”
    2. Prezenta hotărîre intră în vigoare la data publicării.

    PRIM-MINISTRU                                                     Pavel FILIP

    Contrasemnează:
    Ministrul economiei
    și infrastructurii                                                           Chiril Gaburici
    Ministrul finanţelor                                                     Octavian Armaşu

    Nr. 940. Chişinău, 24 septembrie 2018.